Aszfalterősítés -  Rácsok és termékek 

Two construction workers using a construction vehicle to install an asphalt interlayer

Aszfalterősítés - Megoldások

Megoldás áttekintés

Az aszfaltréteg repedezése csökkenti az útburkolat merevségét, és lehetővé teszi a víz behatolását. Ez meggyengíti az alapréteget és az altalajt, ami a szilárdság további romlásához és végleges elvesztéséhez vezet.

A hagyományos aszfalterősítési eljárások egy további aszfaltréteg ráhúzását írják elő vagy közvetlenül a meglévő felületre, vagy a felső aszfaltréteg felmarása után (marás és feltöltés). Bár ez biztosíthat némi élettartam hosszabbítást, a repedések megjelenését csak lassítja, és azok gyorsan újra megjelennek. A hagyományos megközelítéssel Ön egy olyan állandó harcot vív az útburkolat karbantartásával, amit soha nem lehet megnyerni.

Ennek megoldására kínáljuk az aszfalt megerősítéses megoldást. Egy aszfaltbetét beépítésével a burkolat teljesítménye drasztikusan javul, ami jelentősen csökkenti a karbantartási költségeket kilométerenként és évente. A Tensar aszfaltmegerősítő termékcsaládot kínál, amely segíthet ebben. A Tensar csapata pedig mindig készséggel áll rendelkezésére, hogy támogassa Önt a projektjéhez legjobban illeszkedő termék kiválasztásában.

 

Mik azok az aszfalt rétegközi termékek?

Az aszfalt rétegközi termékek olyan megoldások, amelyeket az utak és burkolatok minőségének, teljesítményének és tartósságának javítására terveztek. A rétegközi termék két aszfaltréteg közé kerül, megakadályozza a (reflexiós) repedések kialakulását, a nedvesség behatolását és elnyeli a feszültségeket. 

A Tensar számos aszfalterősítő georáccsal és rétegközi termékkel rendelkezik, amiket úgy terveztek, hogy kölcsönhatásba lépjenek a bitumenes kötésű réteggel. Ezek a termékek húzómerevséget adnak, korlátozzák a nyúlást, és csökkentik a repedések kialakulását és méretét. A kompozit rétegközi termékek egy szövethez ragasztott georácsból állnak, és ezek együttesen erősítő funkciót látnak el, valamint feszültségelnyelő membrán köztes rétegként (SAMI) és vízzáró rétegként működnek.

Mi okozza az aszfalt repedezését?

Az aszfalt repedezése az alsó rétegekben meglévő repedésekből vagy hézagokból indulhat ki (reflexiós repedés). Az alsó értegek hőmozgása vagy az altalaj tágulása és zsugorodása is előidézheti. Az útburkolat forgalmi terhelés alatti túlzott hajlítása szintén vezethet az aszfalt fáradásos repedéséhez. További információkért lásd az útburkolati repedések típusairól és elkerülésükről szóló útmutatónkat.

Hogyan segít az aszfalt rétegközi termék?

Az aszfalt rétegközi termékek zárórétetet képezhetnek a nedvesség behatolása ellen, valamint feszültségmentesítést és erősítést biztosítanak az aszfaltburkolat repedésének megfékezése érdekében.  Az aszfalterősítő rétegközi termékek a fáradási repedések kialakulásának és terjedésének késleltetésével javíthatják az útburkolat élettartamát is.

Milyen funkciói vannak a rétegközi terméknek?

Az aszfalt rétegközi termékek számos különböző funkciót látnak el, amelyek csökkentik és megakadályozzák a repedések kialakulását:

  • Vízzárás: megakadályozza a nedvesség bejutását
  • Feszültségmentesítés: bizonyos mozgást tesz lehetővé a rétegek között, és ezáltal enyhíti a feszültségek felhalmozódását
  • Erősítés: szakítószilárdságot és merevséget biztosít az aszfaltrétegnek

Milyen típusú aszfalt rétegközi termékek vannak?

Különböző típusú aszfalt rétegközi termékeket kínálunk, amelyek különböző rétegközi funkciókat látnak el.

  • Az aszfaltburkolat szöveteket úgy tervezték, hogy a beépítés során felszívják a bitument, ezzel vízzáró és feszültségcsökkentő funkciókat látnak el: Az aszfaltburkolat szövetnek különböző formái léteznek, a leggyakoribbak nem szőtt polipropilén fonalból készülnek.

  • Az aszfaltrács rétegközi termékek rácsnyílásokkal rendelkeznek, hogy lehetővé tegyék a ráhúzott rétegnek az alul fekvő réteghez való ragasztását. A rácsszerkezetet jellemzően bevont üvegszálakból áll.

  • A szerkezeti rácstípusok magasabb bordaprofilúak, hogy lehetővé tegyék a ráhúzott burkolat és a rács egymásba kapcsolódását. A rács jellemzően egy polipropilén szerkezet, saját anyagából kialakított merev rácspontokkal.

  • A kompozit rétegközi termékek a burkolatszövetet ráccsal vagy szerkezeti ráccsal kombinálják, így többféle funkciót kínálnak.

Hogyan viszonyulnak a Tensar termékek a versenytársakéihoz?

A Tensar alap- és töltéserősítő termékei bevált, nagy teljesítményű megoldások, amelyek jelentős előnyöket kínálnak az alternatív aszfalterősítési megoldásokkal szemben.