Alaptest rendszerek és töltések stabilizációjának támogatása

application-foundations-2-580-580

Alapok és töltések stabilizációjának támogatása

Alaptest rendszerek és töltések stabilizációja a növelt szerkezeti integritás, rövidebb építési idők és kisebb projektköltségek érdekében

Gyenge altalajoknál a talaj kiemelése és cseréje költséges, és a munka megszakításával jár, a cölöpözés pedig egy általános, de drága választás. A Tensar ezektől eltérő, hatékonyabb és költséghatékonyabb megoldást követ az alapok és töltések stabilizálására; merev platformokat hoz létre, melyek elosztják a terhelést a gyenge talajokon.

Az ingatlanfejlesztők, mérnökök és vállalkozók tudják, hogy gyenge talajra megbízható alapot építeni műszaki kihívást jelent, drága és időigényes. A Tensar számos alap rendszert fejlesztett ki merevített platformok építésére, melyek hatékonyabban osztják el a terhelést a gyenge talajokon, növelve azok tényleges teherbírását és csökkentve a süllyedéskülönbséget. Ez növelt szerkezeti integritású platformokat, rövidebb építési időket és kisebb projektköltségeket eredményez.

Image of Töltésalapok és stabilizáció

Töltésalapok és stabilizáció

Tartós töltések, hídmegközelítő utak, töltésutak, töltések és gátak gyenge talajokra való építése kihívásokat jelent. E projektek földmunkái drágák és időigényesek, ha hagyományos építési módszerekkel készülnek. A Tensar azonban olyan alaptest rendszereket kínál, melyek merev, stabil alaptesteket képeznek a gyenge talaj felett a töltésalapnál. A két legfontosabb rendszer a TensarTech Stratum és a Tensar Basetex Basal Reinforcement alaperősítés. Ezek a rendszerek csökkentik a szerkezet lábnyomát, a süllyedéskülönbség lehetőségét és töltésanyag igényét. Lehetővé teszik az egylépcsős építést, ami jelentősen csökkenti a projekt időigényét. 

TensarTech® Stratum – Sejtrendszerű alapozó matrac

A TensarTech Stratum rendszer 1 m mély, merev alaptest platformot hoz létre, amely mérsékli a süllyedéskülönbség hatásait, és csökkenti az oldalirányú terülést is. Ez növeli a teherbírást a stabilitás javításához, és gyorsabb töltésanyag beépítést tesz lehetővé.

Tensar Basetex nagy szilárdságú geotextília – Alap erősítés

A Tensar Basetex nagy szilárdságú geotextíliák használhatók töltésalapok erősítésére, kis szilárdságú alaptalajokba esetlegesen benyúló tönkremeneteli felületek átvágására. A Tensar Basetex geotextíliákkal végzett alaperősítés képes csökkenteni vagy elkerülni a szakaszos építési ütemterveket, segítve ezzel a projekt határidőre és költségkereteken belüli megvalósítását.

Image of Daruplatformok

Daruplatformok 

Az altalaj tönkremenetelének vagy túlzott süllyedésének a következményei katasztrofálisak lehetnek a gépkárok, kiesett idő és a személyi sérülések terén, és sajnálatos módon a daruk működési területén az altalajra adott statikus terhelések rendkívül nagyok lehetnek. A Tensar georácsos technológiája bizonyítottan javítja a daruplatform szerkezetek teljesítményét. A Tensar georácsokat tartalmazó mechanikusan stabilizált daruplatformok sikeresen támasztottak alá hídpályacserén, szélerőmű telepeken és ipari fejlesztéseken dolgozó darukat. Akár 40 %-os költségcsökkenés is elérhető, és a legtöbb esetben az építési idő is csökkenthető 50 %-kal.   

 

A talajfolyás mérséklése 

Földrengésveszélyes területeken talajfolyás következhet be, ami a süllyedéskülönbség miatt károsíthatja az épületeket. A Tensar bevált megoldásokkal rendelkezik, melyek merevített platformokat hoznak létre a talajfolyás által okozott süllyedéskülönbség mérséklésére és a kis magasságú épületek károsodásának minimalizálására. 

A mélyalapok és talajjavító eljárások alkalmasak a magas és nehéz szerkezetek alátámasztására, ahol súlyos talajfolyási események és oldalirányú terülés várható. Ezek a megoldások azonban nagyon költségesek a sekély alapokra jellemzően épített szerkezetekhez. A Tensar mechanikusan stabilizált szemcsés rétege gazdaságosabb megoldást kínál azáltal, hogy egy nem folyósodó kérget hoz létre, ami segít megakadályozni a felszíni megjelenési formákat és teherbírásvesztést. Akár 50 %-ot is elérő projekt költségmegtakarításokat is mértek, a mélyalapozáshoz és más talajjavítási technológiákhoz viszonyítva. 

 

Csővezeték támaszok

Ahol a föld alatti csővezetékek gyenge talajú területeken haladnak át, az alátámasztás változékonysága süllyedéskülönbségi hatásokhoz vezethet. Egy Tensar mechanikusan stabilizált rétegnek a csőárok talpán való megépítésével egy merev platform hozható létre, ami mérsékli a süllyedéskülönbség hatásait. 

A betemetett közművek és csővezetékek felett megépített mechanikusan stabilizált rétegek a koncentrált erők elosztásával védelmet nyújtanak a térszínterheléssel szemben.  

Image of Töltésátmenet merevítés

Töltésátmenet merevítés

A hozzávezető töltések és a merev szerkezetek, mint a hídszerkezetek vagy átereszek közötti süllyedéskülönbség elfogadhatatlan utazási minőséghez vezethetnek, ami gyakran ismételt karbantartást tehet szükségessé. A Tensar alaptest rendszernek a hozzávezető töltés alá való beépítésével egy átmeneti zónát alakíthatunk ki, ami csökkenti a süllyedéskülönbséget. A konstrukció alkalmazhat TensarTech Stratum, Tensar LTP eljárással készített merevített platformot, vagy Tensar Basetex nagy szilárdságú geotextíliával készített alaperősítést.

Üregek áthidalása

Mélyművelésű bányák, barnamezős területek és  bizonyos alsó rétegtípusok feletti töltések építésekor figyelemmel kell lenni a töltések alatt esetleg évtizedekkel az építés befejezése után esetlegesen megnyíló víznyelőkre. Ide egy, vagy több Tensar Basetex geotextília rétegből álló alaperősítés tervezhető be, amelyen a töltés áthidalhatja az üregeket, és ami hosszú távú alátámasztást ad a töltésnek. Néhány esetben ezzel elkerülhetők az alternatív mélyalapok vagy szerkezeti alapok. 

Alapozási rendszerek és töltések stabilizációja - Erőforrások

Tensar-Plus-Final-Logo-White.png

Tervezzen magabiztosan, bárhonnan.

  • Tervezzen és értékeljen burkolat- és kavicsszelvényeket
  • Tervezzen és értékeljen munkaplatformokat
  • Hasonlítson össze könnyedén alternatív anyagokat
  • Határozza meg a kezdeti és az életciklusra vetített költségmegtakarítást, időmegtakarítást és fenntarthatósági mutatókat
  • Készítsen magas szintű összefoglalókat a tervezési alternatívákról a projekt érdekeltjei számára
  • Ossza meg az együttműködést segítő funkciókat

Tudjon meg többet

Kezdje el a tervezést most

Stacked Image 0