Erősített meredek rézsűk 

An example of the TensarTech GreenSlope System installed

Erősített meredek rézsűk 

A természetes választás meredek rézsűk stabilizációjára és építésére

A talajtámfalak vagy meredek rézsűk létfontosságúak olyan rézsűknél, ahol a legjobban ki kell használni a rendelkezésre álló területet, vagy ahol hirtelen szintváltozások vannak. Ha a terület nem teszi szükségessé a függőleges falakat, az erősített meredek talajrézsűk és a georácsos stabilizáció vonzó "zöld" alternatívákat kínál jelentősen kisebb költségeken. 


A Tensar az erősített talajok, vagy mechanikusan stabilizált talaj (MSE) rendszerek szakcége. Legfeljebb 70° homlokszögű erősített talajrézsűk stabilizálhatók Tensar erősítő georácsok beépítésével, amiket vízszintesen, a rézsűhomlokzattól hátrafelé, rétegekben építenek be. A georácsok szilárdsága, osztása és hosszúsága függ a rézsűszögtől, a töltésanyag jellemzőitől és a térszínterhelésektől. A Tensar TensarSoil tervező szoftvere lehetővé teszi a rézsűerősítő georács szerkezet optimalizálását, hogy az megfeleljen projektje igényeinek. 

Image of Mi a rézsűstabilizáció?

Mi a rézsűstabilizáció?

A rézsűstabilizáció az a folyamat, mellyel egy meglevő instabil rézsű állékonyságát javítjuk, vagy új rézsűk instabilitását megakadályozzuk. Ez biztosítja, hogy a rézsű elegendő biztonsági tényezővel rendelkezik a ráadódó terhelések felvételéhez. A rézsűstabilizáció számos módszerrel megvalósítható, egyebek között talajtámfalak és talajerősítő megoldások alkalmazásával.

A talajerősítés magyarázata

A talajerősítés geotechnikai mérnöki eljárásokkal javítja a talajok merevségét, szilárdságát és teherbírását. A célra korábban természetes szálakat használtak, azonban ma már mechanikusan készített szintetikus szálasanyagokat (köztük georácsokat) használnak az olyan földterületek erősítésére, ahol nagy az erózió veszélye.

Image of Rézsű megerősítés 45° homlokszögig

Rézsű megerősítés 45° homlokszögig

Legfeljebb 45°-os homlokszögű rézsűk Tensar georácsos rézsűstabilizációs módszerekkel stabilizálhatók. Erősítő georácsainkat vízszintesen építjük be rétegekben, a rézsűhomlokzattól hátrafelé. A georácsok szilárdsága függ a rézsűszögtől, a töltésanyag jellemzőitől és a térszínterheléstől. Rendszerint nincs szükség szerkezeti homlokzati elemekre, ami lehető teszi a homlokzat későbbi visszafejtését a végleges rézsűszögre.

TensarTech Natural Green rézsűstabilizációs rendszer gyorsan és egyszerűen megépíthető, nem igényel különleges szakértelmet. Lehetőség van "zöld" homlokzat kialakítására, ha a tervbe a homlokzatszerkezet mögé fedőtalaj zónákat építünk be, és a helyi körülményekhez illő növényzetet választunk egy teljesen növényzettel borított homlokzat létrehozásához.

Image of Rézsű megerősítés 70° homlokszögig

Rézsű megerősítés 70° homlokszögig

A legfeljebb 70°-os homlokszögű erősített meredek rézsűk rézsűhomlokzati megtámasztást, valamint belső stabilizációt igényelnek. A TensarTech GreenSlope rendszer talajerősítő georácsokat használ a rézsűstabilizációhoz, amiket biztonságosan bekötnek a rendszerspecifikus, hegesztett acélhálóból készített rézsűstabilizáló homlokzati elemekbe. A háló jellegű rézsűstabilizáló rácsrendszereket elterjedten használják más erősítő módszerekkel bizonytalan rézsűk stabilizációjához, azok segítenek fenntartani a felszíni szerkezetet.  

A TensarTech GreenSlope szerkezetek - mivel azok egy teljesen integrált rézsűerősítő rendszert alkotnak - könnyen beépíthetők, és a rendszer moduláris jellege lehetővé teszi a gyors, különleges szakképesítést nem igénylő építést, a legtöbb esetben nincs szükség nehéz emelőgépre vagy külső megtámasztásra sem.    

Az erősített talajrézsű széles alapja miatt a talpnyomás alacsony, és gyakran nincs szükség alapozásra, ami jelentősen, akár70%-kal csökkenti a költségeket a beton támfalakhoz képest. A költségek tovább csökkenthetők a helyben nyerhető háttöltés anyagok - köztük újrahasznosított és helyben nyert anyagok - felhasználásával.

Image of A TensarTech Rézsűstabilizációs rendszerek előnyei

A TensarTech Rézsűstabilizációs rendszerek előnyei

A Tensartech talajrögzítő és rézsűstabilizációs rendszerek hosszú távú, igazolt konstrukció stabilitást kínálnak, akár 120 éves tervezési élettartammal. Egyszerű szerkezetük csökkenti a költségeket és az építési időket, szerkezeti töltésanyagként felhasználhatók a helyben nyert anyagok, és szerényebb alapozási követelmények szükségesek - néhány esetben egyáltalán nincs szükség alapra. 

Erősített rézsűstabilizációs rendszereink esztétikusan tetszetős, "zöld" homlokzati opciókat is biztosítanak, melyekhez a helyi körülményekhez igazodó növényzet választható, és melyekkel összetett és íves geometriák is könnyen megépíthetők. Továbbá a legtöbb rendszer nem igényel darus emelést vagy ideiglenes megtámasztást, és nagy ellenállást biztosít dinemikus és szeizmikus terhelésekkel szemben.

A TensarTech könnyen megépíthető erősített talajrézsű rendszerei a homlokzati elemekhez szilárdan bekötött talajerősítő georácsok kombinációját alkalmazza. A Tensar rendkívül tartós rézsűerősítő georácsainak alkalmazása megfelelő töltésanyagok - köztük kohézív talajok, újrahasznosított és helyben nyert anyagok - használatával csökkenti a költségeket.

Stacked Image 0