Erősített talaj támfalak és rézsűk

A Tensar reinforced soil retaining wall on the road link between Rotherham and Sheffield

Erősített talaj támfalak és rézsűk

Erősített talajtámfal megoldások

Olyan esetekben, ahol erősített talajtámfalakra és talajrézsűkre van szükség, az építő néha nehéz választással szembesül. A lehetőségek számosak, például a vasbeton, tömbbeton, gabionok, tálcás támfalak, résfalak és elemes szerkezetek. A tervezőmérnökök egyre gyakrabban fordulnak a Tensarhoz, hogy egy forrásból kapjanak személyre szabott megoldást.


A TensarTech® Talajrögzítő rendszerek falakhoz és rézsűkhöz program erősített talajszerkezeti termékek széles tartományát kínálja homlokzat megválasztási lehetőséggel, hogy megfeleljenek a helyi építési előírásoknak, a költségvetésnek, a környezeti korlátozásoknak és az esztétikai követelményeknek. "Valós rendszerként" kerülnek megtervezésre, gondosan integrált elemekből, a kiváló szerkezeti integritás és a rendelkezésre álló földterület legjobb kihasználása érdekében.


Az erősített talajtámfal rendszerek egy ferde homloksíkú talajtömeget támasztanak meg georácsok és választható típusú (jellemzően betonelemes vagy dróthálós) homlokzat alkalmazásával. Ez gyors és gazdaságos építést tesz lehetővé, csökkenti a hagyományos építési időt, nem igényel különleges szaktudást és gyakran lehetővé teszi a helyszínen nyert anyagok felhasználását.


Image of Mi a talajtámfal?

Mi a talajtámfal?

A talajtámfalak, vagy erősített talajfalak, egy talajtömeget támasztanak meg függőleges, vagy közel függőleges homlokzatot képezve. Szükség lehet rájuk lejtős terepen, hogy minimális lábnyommal lehessen teraszokat kialakítani, hogy mentesítsék a szomszédos szerkezeteket az oldalirányú talajnyomástól, vagy, hogy felvegyék a térszínterhelést és a dinamikus terhelést.

Számos talajtámfal típus létezik, köztük súlytámfalak, szögtámfalak, beágyazott támfalak és erősített talajtámfalak.

Image of Erősített talajfalak

Erősített talajfalak

A Tensar egy sor TensarTech erősített támfal rendszert ajánl tartós és ideiglenes szerkezetként. Az erősített talajtámfalak erősített talaj (vagy mechanikusan stabilizált, MSE) szerkezetként kerülnek megtervezésre, választható homlokzattal: moduláris betonpanel elemekkel, szegmentált panelekkel, teljes magasságú betonpanelekkel vagy huzalhálós kivitelben.

 

Image of Hídháttöltések

Hídháttöltések

Hídháttöltések esetén egyre elterjedtebb, hogy az erősített talajtámfalak erősített talajtömbje közvetlenül támasztja meg a fejgerendát. Itt a fejgerenda teljes terhelése az erősített talajtömbre adódik át, ami ellenáll a szeizmikus terhelésnek és a szerkezeti károsodásnak. A hídháttöltésekhez használt Tensar erősített talajfalak jelentős költség- és építési idő megtakarítást kínálnak az alternatív módszerekhez képest.

Image of Meredek rézsűk

Meredek rézsűk

A meredek erősített talajtámfal rézsűk max. 70°-os homlokzati szöggel jelentősen kisebb költséggel kínálhatnak alternatívákat a függőleges falakhoz képest. Ezek a talajtámfalak jellemzően "zöld" fű, vagy választott növényzet homlokzattal készülnek, hogy a környezetbe illeszkedjenek; esztétikailag tetszetősek, környezeti hatásuk csekély mértékű.

Végső soron ezek a talajtámfal típusok erősítik egy projekt fenntarthatóságát. Gyakran hulladék, vagy helyben nyert anyag is alkalmas szerkezeti töltőanyagként, ami egyszerre csökkenti a költségeket és növeli és hosszú távú fenntarthatóságot.

Image of Rézsűjavítás

Rézsűjavítás

A rézsűhibák gyakoriak, és a klímaváltozás okozta változó esőzési minták valószínűleg növelik az ilyen eseteket szerte a világon. A rézsű helyreállítás legszokásosabb módja - ez idáig - a tönkrement anyagok kiemelése és pótlása volt. A Tensar erősített talajtámfalak költséghatékony alternatívát kínálnak, ahol a javításhoz gyakran felhasználják a tönkrement anyagokat, továbbá georács erősítést építenek be az állékonyság és rugalmasság biztosításához.

Image of Az erősített talajtámfalak előnyei

Az erősített talajtámfalak előnyei

A TensarTech® Talajrögzítő rendszerek (20° - 90° homlokszög tartománnyal) az alternatív szerkezeti megoldásokhoz képest gyors építést tesznek lehetővé, rendszerint nem igényelnek darus emelést vagy ideiglenes megtámasztást. Ez felére csökkenti az építési időt, és így akár 75 %-os költségmegtakarítást is eredményezhet.

Az erősített talajtámfalak ezen túlmenően helyszíni előnyöket is élvezhetnek, mint a helyszínen nyert vagy hulladék töltésanyagok használata. Jelentősen csökkenthetik továbbá az építés karbonkibocsátását, és akár 120 éves működési élettartamukkal megakadályozzák a hulladékképződést.

Nemzetközi tanúsítványokkal rendelkező erősített támfal rendszereink és termékeink építészeti és természetes kikészítési opciókat tesznek lehetővé, továbbá olyan tervezési és építőelem-választási lehetőségeket, melyekkel ívek és teraszok is könnyen megépíthetők. A Tensar teljes tervezési szolgáltatása tartalmazza a kiviteli terveket, anyagjegyzékeket és módszerleírásokat, melyek az Ön vállalkozását segítik.

Stacked Image 0

Erősített talajfalak és rézsűk - Erőforrások